Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ورزش 3»
2024-04-28@13:47:54 GMT

فرمول یک؛ قهرمانی کسی که هیچکس فکرش را نمی‌کرد!

تاریخ انتشار: ۱۶ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۱۴۳۴۷۶

فرمول یک؛ قهرمانی کسی که هیچکس فکرش را نمی‌کرد!

سرجیو پرز برنده گرندپری غیرقابل‌پیشبینی و دراماتیک آذربایجان شد تا دومین پیروزی خود در F1 را جشن بگیرد.

به گزارش "ورزش سه"، در حالی که به نظر می‌رسید مکس ورستپن اولین پیروزی خود در باکو را به دست آورده، تنها پنج دور مانده به پایان مسابقه لاستیک ماشین ترکید تا در کمال ناباوری لیدر مسابقه و جدول قهرمانی از مسابقه کنار برود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


اما این پایان شگفتی‌های آذربایجان نبود و در استارت مجدد مسابقه پس از پرچم قرمز در حالی که به نظر می‌رسید همیلتون توانسته لیدری مسابقه را از سرجیو پرز بگیرد، چرخ‌هایش قفل شد و با توجه با داغ شدن بیش از حد ترمزها که پیش از ری‌استارت هم قابل مشاهده بود، به جای پیچیدن پیچ یک مستقیم رفت تا مسابقه را در رده شانزدهم تمام کند.

 

چارلز لکلرک که مسابقه را از پل‌پوزیشن استارت زده بود در همان دورهای ابتدایی مسابقه ابتدا توسط همیلتون و بعد هر دو ماشین ردبول پشت سر گذاشته شد و در نهایت و پس از جنگ نزدیکی که در ری‌استارت با گسلی بر سر کسب رده‌ی سوم داشت، چهارم شد.

 

ردبول در پیت‌استاپ گل کاشت و در دور پانزدهم، یک دور پس از همیلتون، ورستپن را برای تعویض لاستیک به پیت‌استاپ برد و مکس جلوتر از همیلتون که به دلیل ترافیک در پیت‌لین پیت استاپ کندی را پشت سر گذاشته بود، به پیست بازگشت. پس از مکس، پرز هم به پیت‌استاپ رفت و او نیز جلوتر از همیلتون به پیست بازگشت.

 

 

 

 

پس از ترکیدن لاستیک عقب سمت راست ماشین لنس استرول، در ری‌استارت دور 35 مکس همچنان توانست پیشتازی را حفظ کند و به نظر پیروزی برای جوان هلندی پیشتاز رقابت‌های قهرمانی، قطعی می‌رسید.

 

در دور 47 اما همان لاستیک در ماشین ورستپن نیز بدون اخطار قبلی ترکید و مسابقه‌ی برای جوان هلندی که از شدت خشم و ناباوری به زمین و زمان بد و بی‌راه می‌گفت تمام شد.

 

در دور 48 با اعلام پرچم قرمز همه ماشین‌ها به پیت‌لین رفتند و 35 دقیقه بعد و در دور 50 مسابقه با استندینگ استارت از سر گرفته شد.

 

در مدت پرچم قرمز تمام ماشین‌ها لاستیک‌های خود را نو کرده و در دو دور پایانی مسابقه تخته‌گاز به دنبال کسب بهترین نتیجه‌ی ممکن در خیابان‌های باکو بودند.

 

 

 

 

در ری‌استارت پرز اول بود و همیلتون، وتل، گسلی و لکلرک در رده‌های بعدی قرار داشتند. همیلتون که بی‌تابانه به دنبال پیروزی در این مسابقه بود، پس از اینکه به نظر می‌رسید توانسته از پرز پیشی بگیرد، از پیست خارج شد و در نهایت در رده 16 از خط پایان گذشت.

 

وتل که از رده‌ی 11 استارت زده بود پس از یک مسابقه‌ی خیره‌کننده و تحسین برانگیز دوم شد و با رای مردم به عنوان بهترین راننده‌ی مسابقه نیز برگزیده شد تا نخستین پودیوم تیم استون مارتین را در بازگشت این برند به فرمول یک به چنگ بیاورد.

 

گسلی که در دو دور آخر نبرد بسیار نزدیکی با لکلرک بر سر رده سوم داشت و یکی دوباری جایشان با هم عوض شد، در نهایت راننده‌ی فراری را پشت سر گذاشت و آخرین سکوی باقیمانده را از آن خود کرد.

 

لاندو نوریس نیز که با سه رده پنالتی که دیروز دریافت کرده بود مسابقه را از رده‌ی نهم استارت زده بود، در دو دور پایانی به شدت برای کسب رده با گسلی و لکلرک می‌جنگید و در نهایت پنجم شد.

 

آلونسو، سونودا، ساینز، ریکاردو و رایکونن به ترتیب در رده‌های ششم تا دهم قرار گرفتند.

 

 

مرسدس و همیلتون که شاید فکر می‌کردند بدتر از موناکو ممکن نیست برایشان اتفاق بیافتد، بهترین فرصت برای پس گرفتن صدرنشینی در جدول قهرمانی را از ردبول و ورستپن از دست دادند و بدون کسب حتی یک امتیاز از باکو، مسابقه را به پایان رساندند.

 

رده‌ی 15 همیلتون به علاوه مسابقه‌ی افتضاح بوتاس که در نهایت در رده 12 به پایان رسید، کابوسی است که مرسدس تا مدت‌ها از خاطر نخواهد برد.

 


مصاحبه سه راننده برتر گرندپری آذربایجان؛

 

چکو پرز: «من به خاطر تغمروز خیلی خیلی خوشحالم. معمولا باکو خیلی دیوانه‌وار است.


برای مکس متاسفم چون مطابقه‌ی فوق‌العاده‌ای داست. او شایسته‌ی پیروزی بود.»


سباستین وتل: «امروز روز فوق‌العاده‌ای است! این برای من ارزش زیادی دارد. روی ابرها سیر می‌کنم، ما وقتی به اینجا می‌آمدیم انتظار پودیوم را نداشتیم.»

پیر گسلی: «دو دور آخر خیلی نزدیک و بسیار حساس بود. تمام هفته ماشین فوق‌العاده بود.پودیوم‌ گرفتن محشر است. در کل تیم کار فوق‌العاده‌ای انجام داد.»

مسابقات فرمول یک اتومبیل رانی

منبع: ورزش 3

کلیدواژه: مسابقات فرمول یک اتومبیل رانی فوق العاده ری استارت پیت استاپ ی مسابقه ی استارت دو دور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.varzesh3.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ورزش 3» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۴۳۴۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فرمول تعیین حقوق کارگران تغییر می‌کند؟

علیرضا میرغفاری گفت: ساختار سه‌جانبه در دولتهای مختلف نقض شده است اما مسئله این است که باید برای قدرتمند کردن و واقعی‌تر کردنِ این ساختار تلاش کنیم. باید قدمی رو به جلو داشته باشیم نه اینکه هر روز یک قدم از حقوقِ خود عقب‌تر برویم؛ در واقع نباید فرصتِ چانه‌زنی را واگذار کرد.

به گزارش ایلنا، علیرضا میرغفاری، نماینده کارگران در شورای عالی کار، در انتقاد از صحبت‌های وزیر کار برای تدوین لایحه‌ای درمورد تعیین دستمزد کارگران در مجلس و در پاسخ به این سوال که آیا این اقدام سبب تعیینِ دستمزدی عادلانه می‌شود، گفت: تعیین دستمزد عادلانه زمانی محقق می‌شود که تمام گروه‌های ذی‌‎نفع بتوانند در جلساتِ مزد اظهارنظر کنند و از قدرتِ برابر برخوردار باشند. ضمن اینکه دستمزد باید متناسب با قانون افزایش پیدا کند؛ یعنی با توجه به نرخ تورم و حداقل نیازهای خانوار کارگری باشد.

وی با تاکید بر اینکه تعیین عادلانه دستمزد یعنی دادنِ فرصتِ چانه‌زنی و اعمال نفوذِ برابر به تمام طرفین مذاکره گفت: مسئولیت تعیین دستمزد در قانون کار در چارچوب یک نظام چانه‌زنیِ سه‌جانبه است و مجلس ساختار چانه‌زنی ندارد. سپردنِ تعیین حقوق کارگران به مجلس، عملا به معنای بی‌صداترکردن و بی‌نظرتر کردنِ کارگران است.

میرغفاری گفت: شورای‌عالی کار تنها جایی است که کارگران می‌‎توانند بر سرِ معیشتِ خود چانه‌زنی کنند، که به نظر می‌رسد وزیر کار می‌خواهد همین را هم نقض و مسئولیت تصمیم‌گیری در رابطه با حقوق و دستمزد را واگذار کند.

نماینده کارگران در شورایعالی کار گفت: ایراد شورای‌عالی کار، به عنوان یک ساختار سه‌جانبه، این است که دولت به عنوان کارفرمای بزرگتر که قدرتِ بیشتری برای چانه‌زنی دارد، نهایتا در مورد دستمزدِ کارگران تعیین تکلیف می‌کند. اگر دولت در این ساختارِ سه‌جانبه نقشِ واسطه‌‎گری و تنظیم‎گریِ خود را به درستی انجام دهد و در مذاکراتِ مزدی و سایر مذاکراتِ شورای‌عالی کار، میانه‌گری کند به عدالت نزدیک می‌شویم. نیازی نیست برای دستمزدِ عادلانه کار را به مجلسِ شورای اسلامی که فاقدِ ساختار سه‌جانبه است واگذار کنیم.

میرغفاری تاکید کرد: سه جانبه‌گرایی انحصارا خاص ایران نیست؛ بیش از ۹۲ کشور عضو سازمان بین‌المللی کار با ساختار سه جانبه‌گرایی، حقوق و دستمزد را تعیین می‌کنند؛ حتی در کشورهایی که نظام سرمایه داری لیبرال در آن حاکم است نیز سه‌جانبه‌گرایی رعایت می‌شود.

وی بیان کرد: اینکه عده‌ای می‌گویند مذاکرات را به مجلس می‌سپاریم و نظرِ گروه کارگری را هم جویا می‌شویم، با سه‌جانبه‌گرایی فاصله دارد. سه‌جانبه‌گرایی همانطور که قبلا گفتم به معنای مذاکره و گفتگو در یک موقعیتِ برابر با شرکای اجتماعی است. نباید نقش کارگران را در مذاکراتِ مزدی بیش از این تقلیل داد، طوری که آن‌ها در مورد حقوق کارگران فقط یک نظرِ ساده بدهند! به این کار چانه‌زنی نمی‌گویند و چه بسا در سالهای بعد همین را هم از آن‌ها بگیرند.

میرغفاری گفت: ساختار سه‌جانبه‌ی شورای‌عالی کار ذیل قانون کار و مربوط به بخش خصوصی است. قانون کار نیز یک قانون آمره است و برای جلوگیری از بهره‌کشی از کارگران در مقابل کارفرمایان نوشته شده است. همین قانون وظیفه‌ی تعیین حداقل حقوق را بر عهده‌ی شورایعالی کار گذاشته است. اگر قرار است قانونگذار برای حداقل دستمزد تعیین تکلیف کند، عملا واردِ حوزه‌ای شده که به آن ربطی ندارد. در واقع تصمیم‌گیری در مورد روابط بین کارگران و کارفرمایانِ بخش خصوصی وظیفه‌ی مجلس و دولت نیست که بدون حضور شرکای اجتماعی تصمیم بگیرند.

این نماینده کارگری گفت: این ساختار سه‌جانبه در دولت‌های مختلف نقض شده است اما مسئله این است که باید برای قدرتمند کردن و واقعی‌تر کردنِ این ساختار تلاش کنیم. باید قدمی رو به جلو داشته باشیم نه اینکه هر روز یک قدم از حقوقِ خود عقب‌تر برویم؛ در واقع نباید فرصتِ چانه‌زنی را واگذار کرد.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • شاه‌کلید نکونام برای بازکردن قفل قهرمانی در تبریز!
  • تولید خودروهای برقی تویوتا استارت نخورد
  • فرمول اضافه حقوق ۱۴۰۳؛ چقدر به حقوق شما اضافه می‌شود؟ | عیدی سال ۱۴۰۳ چقدر است؟
  • فرمول تعیین حقوق کارگران تغییر می‌کند؟
  • استارت فرنگی‌کاران برای المپیک پاریس
  • فرستاپن: استون مارتین به دنبال قهرمانی با آلونسو است
  • ماشین گلزنی قایدی از کار افتادنی نیست / تساوی اتحاد کلبا و النصر در لیگ امارات
  • استارت انفجاری خط دفاعی تراکتور را بهم ریخت!
  • پرسپولیس در سودای تبدیل شدن به رکورددار قهرمانی در جام حذفی ایران
  • پایان کار طراح افسانه‌ای فرمول یک در ردبول